Sofie-sticated – DIY lederen schoenen en handtassen.

Vanaf oktober trapt BAAS het BAAS JAAR in Leuven af met de eerste BAAS SESSIES. Om jullie al warm te laten lopen geven we het woord aan enkele jonge ondernemers die het in Leuven zonder onze hulp er heel erg goed van af hebben gebracht! Sofie Darche van Sofie-Sticated is een van deze powerwomen. Met Sofie-Sticated verkoopt ze schoenen, maar ook handtassen en andere accessoires uit leder.​

Wanneer en hoe begon je aan Sofie-sticated?

Ik heb eerst mode gestudeerd en ben drie jaar geleden afgestudeerd als schoendesigner (bij Syntra). Ik ben altijd al creatief geweest en dat uitte zich in mijn hobby’s, maar op het moment dat ik met het ontwerpen van schoenen begon, viel de hele puzzel in mekaar. Op dat ogenblik besliste ik dat ik hier professioneel mee wou bezig zijn, wat uiteindelijk heeft geleid tot Sofie-Sticated.

Wat vind je zo leuk aan je eigen baas te zijn?

Vooral de vrijheid die je hebt in je tijdsindeling, zonder rekening te moeten houden met anderen. Behalve natuurlijk met de vragen van de klant!

Welke organisaties hebben je vooruit geholpen?

Aangezien mijn interesse voor het opstarten van een eigen zaak begon tijdens mijn studies, kon ik met mijn eerste vragen terecht op school. Zij stuurden me door naar Voka/BRYO waar ik het Startup-programma volgde. Daar kreeg ik een jaar lang heel interessante groepsessies over verschillende thema’s rond ondernemerschap en enkele keren sprak ik individueel af met hen om te horen waar ik nog nood aan had.

Welke lessen heb je ondertussen vooral geleerd?

Zelf een zaak starten is niet makkelijk, maar soms is het ook goed dat niet alles evident is. Je leert veel wanneer het moeilijk is. Aan mijn drie jaar jongere ik zou ik vooral zeggen: “Volhard! Geloof in je eigen product, zorg dat het er staat en hou vol! Ohja, en ook, wees niet bang om hulp te vragen aan de mensen rondom je.”

Wat hoop je voor Sofie-sticated/jezelf nog in de toekomst?

1 oktober open ik een eigen pand in Gent, op de Brugsesteenweg. Het is mijn atelier, maar klanten kunnen er ook langskomen voor bestellingen en ik droom ervan ook workshops te kunnen geven. Op dit ogenblik werk ik zelf nog voltijds als werknemer, maar ik hoop ooit full time met Sofie-Sticated te kunnen bezig zijn. Zolang als mijn producten maar ambachtelijk gemaakt blijven worden en elk stuk uniek blijft. Over enkele jaren wil ik graag bekender worden in België, dat zou een mooie kers op de taart zijn!

Tagged

Je kan bij Syntra AB terecht voor gecertificeerde beroepsopleidingen, bijscholingen, bedrijfstrainingen op maat van bedrijven en voor lokaalverhuur. En dit zowel overdag als ’s avonds, in de campussen Antwerpen, Leuven…

Bekijk partner

Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, biedt binnen haar dienstverlening verscheidene diensten aan voor starters. Het hoofdproject is het Bryo programma waarbij ze starters doorheen de verschillende fases van het ondernemerschap loodsen. Bryo…

Bekijk partner