Raf Van de Velde (28) over zijn cupcakebar Barraf

Raf Van de Velde (28) is een jonge ondernemer uit Lier en startte in 2016 zijn eigen cupcakebar ‘Barraf’. Na 3 jaar staat hij nog altijd sterk en werd hij onlangs een van de gezichten van BAAS xs | LIER, een pop-up week rond jong ondernemerschap. We vroegen hem uit over zijn parcours.

 

Kan je even je onderneming omschrijven?

Barraf is een cakery met koffiebar voor lekkers ter plaatse of take-away en bestellingen.

 

Waarom wil je ondernemen in jouw stad?

Ik ben zelf afkomstig uit Lier, geboren en getogen. Vanaf het begin kon ik daardoor rekenen op vrienden en familie als klant. Daarnaast was er nog geen enkele hippe koffiebar aanwezig in Lier dus dat werd hoog tijd.

 

Aan welke organisatie(s) heb je veel gehad bij de opstart van je onderneming?

Ik denk niet direct aan een specifieke organisatie maar vooral aan mijn boekhouder, vrienden en andere ondernemers. Zij waren en zijn voor mij een grote steun in dit avontuur.

 

Wie is jouw voorbeeld (& waarom)?

Ik heb niet één voorbeeld. Ik volg voornamelijk grote chefs/bakkers uit het buitenland om inspiratie op te doen. Daarnaast heb ik ook geleerd om mij niet alleen te focussen op wat in mijn ogen ‘meer succesvolle ondernemers’ doen. Ik probeer ook te kijken naar zaken die minder succesvol zijn, die failliet gaan of de bal mis slaan. Vooral zij houden mij alert om te blijven verbeteren, ondernemen en aanpassingen te doen.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je tegenaan loopt?

Er zijn heel wat zaken maar nr 1: all-round management. Als eenmanszaak sta je voor ALLES alleen. Bar runnen, bakken, offertes maken, leveringen ontvangen, facturen opmaken en betalen, bestellingen maken, administratie opvolgen om dan nog maar te zwijgen over facebook, instagram, website,.. Time-management is het allermoeilijkste. Gelukkig kan ik rekenen op fantastische ouders en goed personeel. Af en toe een handje hulp van vrienden doet ook wonderen.

Mijn initiële idee en concept is na 3 jaar al enkele keren gewijzigd, soms zelfs met de nodige ‘kill your darlings’. Het originele idee was geen match met mijn geografische ligging en werkte dus niet. Door mijn menu uit te breiden en producten aan te passen, lukte het wel. Blijven openstaan voor veranderingen en klaar zijn om daar mee om te gaan, is de boodschap!

Drie jaar geleden was dit een van de goedkopere panden uit de buurt. Nu is, na alle indexaties, het een hele grote hap uit mijn budget. Binnen 3 jaar kan ik mijn huurcontract opzeggen en daar kijk ik momenteel hard naar uit. Door de zware huurlast is het moeilijk om andere investeringen te maken, zowel structureel als materieel.

 

Waar weet je nog te weinig van en zou je wel graag eens een workshop/bootcamp/inspiratiesessie over willen volgen?

Zelf vind ik alle organisaties die je kunnen ondersteunen moeilijk uit elkaar te houden. Je hebt bijvoorbeeld Unizo, NSZ, Horeca Vlaanderen, … Allemaal doen ze moeite om je aangesloten te krijgen en bieden ze allerlei voordelen, maar hoe ze zich onderscheiden van elkaar, is mij niet altijd duidelijk.

 

Welke tips zou je geven aan beginnende ondernemers?

Jump, it’s the only way to fly. Af en toe ‘met uw bakkes op de grond gaan’ hoort er gewoon bij maar durven blijft het belangrijkste.

Informeer je goed! Lanceer je concept bij verschillende vrienden en familie. Focus je op mensen uit de regio en mensen die binnen je potentiële doelgroep vallen. Vraag hen wat ze van je concept verwachten alvorens er zelf meer uitleg over te geven.

Informeer je bij de stad of gemeente. Hoe staan zij tegenover je idee of zijn er premies/ondersteuningen waarvan je kan genieten? Zijn er misschien nog belangrijke stadswijzigingen opkomst, openleggen van straten of heraanleg van bepaalde wijken. Dit kan je plaatsbepaling misschien beïnvloeden.

 


 

Zit je zelf ook met goesting om te ondernemen maar kan je nog wat wat ondersteuning gebruiken? Schrijf je dan nu in voor BAAS xs | LIER, een gratis week rond jongeren en ondernemerschap in samenwerking met Stad Lier, Thomas More en Jeugdhuis De Moeve.

 

Meer weten over Barraf of breng je graag eens een bezoekje?

Barraf

Antwerpsestraat 90

2500 Lier

03 667 43 47

info@barraf.be

www.barraf.be

 

Fotocredits: Johan Beckers