Sander vertelt over Bar ‘t Kafaat en Kafé Kasserol

Sander De Swert & Kristof Van Humskerken namen in 2012 café De Lantaarn over in Lier maar het duurde nog tot 2013 voor hun bar ‘Bar ’t Kafaat’ open ging wegens een totaalrenovatie en een langdurig overleg met monumentenzorg. De twee jonge ondernemers bleven niet bij de pakken zitten en startten samen met enkele andere Lierse ondernemers daarnaast ook Kafé Kasserol, een foodtruck festival dat volgende zomer aan zijn 6de editie toe is, en organiseerden al 3 keer het EK/WK voetbal op groot scherm. We spraken met Sander over hun projecten en hoe het is om te ondernemen met een vriend.

Kan je wat meer vertellen over Bar ‘t Kafaat? 

Bar ’t Kafaat is een horecazaak, opgestart in 2013, die is uitgegroeid van een trendy bar tot een organisatie van verschillende grote publieksevenementen in de Stad Lier. Met Bar ‘t Kafaat combineren we de authentieke sfeer van weleer met een moderne touch. Jong & oud zijn er welkom: om te keuvelen bij een pint op zondagnamiddag, om te dansen op vrijdag- en zaterdagavond of een sportwedstrijd mee te pikken op één van de twee grote schermen. Naast de fysieke locatie, organiseren we ook heel wat evenementen in Lier. Foodtruck festival Kafé Kasserol, waarbij de volledige beleving echt centraal staat, is daar één voorbeeld van. Het WK & EK voetbal op groot scherm op de Grote Markt in Lier, wat ooit begon in het oudste voetbalstadion van het land (K. Lyra TSV), een ander.

Het idee om Bar ’t Kafaat te starten ontstond tussen pot en pint. Toen we startten, was ik net 24 jaar. Ik had nog nooit een pint getapt en had eigenlijk voornamelijk een commerciële achtergrond. Kristof (toen 27 jaar) daarentegen was gerant in een lokale horecazaak en had dus wel de nodige ervaring. Hoewel mensen vaak zeggen dat het niet slim is om te ondernemen met een vriend, hebben wij het tegendeel ervaren en dat heeft waarschijnlijk ook te maken met onze compatibele profielen.

Waarom onderneem je in jouw stad?

Lier is echt een prachtige stad met een dorpsmentaliteit, eentje waar iedereen iedereen kent en dat werkt wel voor ons. Daarnaast houden we gewoon echt van onze stad. Eens een schapenkop, altijd een schapenkop! Het is ook altijd fijn wanneer de stad zijn ondernemers goed ondersteunt en dat hebben ze bij ons zeker gedaan. Ook de Stad Lier verdient hiervoor dus een pluim op hun hoed!

Naar wie kijk je op in de evenementensector?

Er is niet specifiek één persoon naar wie ik opkijk, maar natuurlijk volgen we organisatoren van wereldbekende (grote)-publieksevenementen. Tomorrowland is zo één van die evenementen. Echt een boegbeeld van hoe het moet. Ze blijven constant werken aan hun concept, zowel inhoudelijk als logistiek en dat merk je als bezoeker ook. Ze rusten niet op hun lauweren en blijven innoveren op alle vlakken. Daarnaast houden we ook van alle grote sportevenementen en houden we alle voetbal gerelateerde evenementen in het oog.

Wat is jouw grootste uitdaging?

Partnerships & sponsordeals afsluiten met grote bedrijven/spelers en brouwerijen blijft moeilijk. We proberen zowel regionaal als nationaal langdurige partnerships uit te bouwen met o.a. drankenmerken, waarbij we altijd op zoek gaan naar een win-win voor beide organisaties. Als je een zaak start op je 24ste, kan ik je verzekeren dat het een uitdaging is om een mooie sponsordeal binnen te halen. Beloof niets wat je niet kan waarmaken, daar hou ik mij altijd aan.

Onze eerste partnership was met brouwerij Alken-Maes voor een samenwerking WK voetbal in 2014. Omdat ze zelf ook een bedrijf zijn die graag inzetten op jonge mensen, werd het een fantastische ervaring. Een compatibele partner zoeken met dezelfde waarden, en niet eender wie aan boord halen, was voor ons een belangrijke les.

Welke tips zou je geven aan beginnende ondernemers?

Soms is het beter om je gewoon te smijten als 80% van ‘t voorbereidend werk voltooid is. Als je in een goede vibe zit en je smijt jezelf volledig, dan komt die overige 20% wel vanzelf!


Zit je zelf ook met goesting om te ondernemen maar kan je nog wat wat ondersteuning gebruiken? Schrijf je dan nu in voor BAAS xs | LIER, een gratis week rond jongeren en ondernemerschap in samenwerking met Stad Lier, Thomas More en Jeugdhuis De Moeve.

 

Nog meer weten over Bar ‘t Kafaat?  

Over de founders: Bekijk hier het duo-interview van Sander & Kristof.

Bezoekje: Eikelstraat 11 2500 Lier

Social media: Facebook & Youtube

 

Fotocredits: Johan Beckers