Elise (28) & Laurien (25) van Cabane over duurzaam ondernemen

Elise en Laurien zijn zussen, vriendinnen, zakenpartners én de trotste eigenaars van koffiebar Cabane, waar koffie en lokaal eten centraal staan. Samen zijn ze elke dag aan de slag behalve op zondag – een mens moet ook rusten-  om op een verantwoorde manier om te gaan met seizoensgebonden groenten én direct trade koffie. Ze sprongen samen in een nieuw avontuur en hebben daar absoluut geen spijt van. Tussen het pannenkoeken bakken door vond Elise een momentje om met ons te spreken.

 

Waarom ondernemen jullie in Lier?

Lier is een kleine maar fijne stad en heeft veel te bieden. We zijn in Ranst geboren maar gingen tijdens het secundair naar school in Lier en wonen hier nog altijd. Het was dus een logische keuze om hier dan ook te ondernemen. In tegenstelling tot een groot stad, hebben we hier ook minder concurrentie, toch zeker in de buurt waar wij nu gevestigd zijn.

Aan wie heb je veel gehad bij de opstart?

We hebben samen met onze boekhouder een financieel plan opgesteld en zijn dan naar BNP PARIBAS Fortis gegaan. Zij hebben ons daar echt goed ondersteund met het uittekenen van ons businessplan. Onze adviseur keek mee naar hoe onze zaak er in de realiteit zou uitzien en dacht ook met ons mee.

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je tegenaan loopt?

Vernieuwend blijven. Omdat we werken met lokale producten, waarvoor we beroep doen bij boeren in de buurt, zitten we natuurlijk vast aan de seizoenen, wat heel interessant is maar soms ook wel een uitdaging. Door zo lokaal te werken, hebben we ook minder keuze in leveranciers en is het altijd een oefening om op zoek te gaan naar partners die onze missie, zoals weinig plastiek, uitdragen.

Welke workshop kan jij nog gebruiken?

Ik kan er wel nog eentje gebruiken in assertiviteit & leiding geven. Soms hebben wij het soms moeilijk om nee te zeggen, dus daar mag nog aan gewerkt worden (lacht). Omdat Lier een kleine stad is, kennen we veel van ons personeel via via en ik merk dat het beschermen van die grens tussen ons enerzijds en personeel anderzijds dan soms toch moeilijk is.

Welke tips zou je geven aan beginnende ondernemers?

Doe ervaring op voor je eraan begint en zorg dat je er echt goesting in hebt. Wij staan hier alle dagen, als je dat tegen je zin doet, wordt het niets. Laurien heeft hiervoor 3 jaar in een koffiebar gewerkt en ik heb dat daar ook een jaar gedaan. Zo wisten we dat we konden samenwerken, wat niet onbelangrijk is (lacht).

 


Zit je zelf ook met goesting om te ondernemen maar kan je nog wat wat ondersteuning gebruiken? Schrijf je dan nu in voor BAAS xs | LIER, een gratis week rond jongeren en ondernemerschap in samenwerking met Stad Lier, Thomas More en Jeugdhuis De Moeve met steun van Provincie Antwerpen.

 

Meer info over Cabane?

Bezoek: Berlaarsestraat 34, 2500 Lier

Onlinewww.cabane-lier.be

Social: Facebook

 

Fotocredits: Johan Beckers