Nicolas (29) verwijdert asbest met zijn bedrijf DERECON

Nicolas Rombaut startte in 2017 samen met twee partners DERECON, een bedrijf dat asbest verwijdert. Een ongewone keuze voor iemand die binnenhuisarchitect is van opleiding dus we besloten hem hierover uit te vragen.

Wat doet DERECON nu juist? 

Asbestverwijdering, asbest inventarisatie en algemene afbraakwerken. We doen alle grootte van werken, van grote gebouwen tot tuinhuizen. Het is eigenlijk allemaal begonnen met mijn werk als binnenhuisarchitect, een ontwerpbureau dat trouwens nog steeds bestaat naast DERECON. Ik zag mensen vaak zaken afbreken zonder dat ze wisten wat ze deden en welke materialen ze aanraakten. Samen met 2 vrienden, zijn we dat beginnen onderzoeken en merkten dat veel mensen met asbest problemen zaten en niet wisten wat ermee aan te vangen. De prijzen die men dan kreeg van bedrijven om het te verwijderen waren vaak hallucinant hoog. We wilden dat anders aanpakken en zo is het begonnen. Het is echt een gigantisch nationaal probleem. Asbest zit in meer dan 3000 producten verwerkt. Als je een huis koopt dat gebouwd is voor 2001, heb je 90% kans dat er asbest inzit.  Voor onze stad geldt dat dus ook. Lier centrum is nog te veel voorzien van deze dodelijke materialen, waardoor het risico bij foutieve verwijdering te hoog ligt. Dat we met DERECON iets kunnen bijdragen aan dit maatschappelijke probleem, is voor mij heel belangrijk.

Aan welke organisaties heb je veel gehad bij de opstart van je onderneming ?

De bouwunie, Lierse handelsverenigingen, netwerkorganisaties zoals BNI en PMVz (starterslening). Unizo heeft ons bij die starterslening begeleidt doorheen het hele proces en zo mee aanvraag op punt gezet. Bij BNI (Business Network International), een wekelijkse samenkomst van ondernemers, krijgen we dan weer vooral steun bij onze persoonlijke groei. Door die ochtendsessies is ons netwerk heel erg uitgebreid. Hoewel het een stevig engagement vraagt, is het voor ons al echt de moeite gebleken.

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je tegenaan loopt?

Groei en investeringen in een markt waarin de overheid nog veel richting kan bepalen. De wetgeving verandert continue rond asbest inventarisatie en verwijdering. Hoewel ik moet zeggen dat het zeker in de goede richting gaat, gaat het toch traag. Het is vrij complexe materie maar in grote lijnen komt het erop neer dat er twee types asbest zijn (hechtgebonden en losgebonden). Het verwijderen van losgebonden asbest mag hoofdzakelijk enkel gebeuren door een erkend asbestverwijderaar, die je kan terugvinden in een online inventaris. We zouden graag eenzelfde erkenningssysteem willen voor de verwijdering van het type ‘eenvoudige handeling’ (verwijdering van hoofdzakelijk hechtgebonden asbest) zodat de consument kan controleren of de persoon die zich meldt wel degelijk bevoegd en opgeleid is voor de verwijdering hiervan.

Welke tips zou je geven aan startende ondernemers?

Omring je met ondernemers, leg je niet neer bij gebrek aan kennis maar volg de nodige cursussen en tenslotte: netwerken, netwerken en netwerken… Kortom: als het je droom is, gewoon doen!

 


Zit je zelf ook met goesting om te ondernemen maar kan je nog wat wat ondersteuning gebruiken? Schrijf je dan nu in voor BAAS xs | LIER, een gratis week rond jongeren en ondernemerschap in samenwerking met Stad Lier, Thomas More en Jeugdhuis De Moeve met de steun van Provincie Antwerpen.

 

Meer info over DERECON?

Online: www.derecon.be

Fotocredits: Johan Beckers