Lise (27) over vintage kledij en ondernemen in Geel

Onder het motto “Spreading happy vibes through funky clothing” geeft Lise Staes (27) sinds april tweedehandskleren een nieuw leven én een plekje in jouw kast. Na een reeks evenementen, markten en festivals, opent ze op 1 november haar eerste winkel in Antwerpen, die zeker tot maart open blijft. 

Hoe ben je bij tweedehands kleding terecht gekomen?

Ik heb altijd al het gevoel gehad dat ik in een verkeerde tijdsperiode ben geboren. Zowel qua kledingstijl als muziek. Ik bezit bijvoorbeeld ook geen smartphone en vind vooral veel charme terug in een meer simplistische, echte manier van leven. Ik word vooral geïnspireerd door de jaren 80 en 90, veel patronen en felle kleuren. Dat past ook bij mijn persoonlijkheid, positief en bubbly. Als alles goed gaat, wordt de collectie in een later stadium ook nog uitgebreid met een meer gesofisticeerde, persoonlijke toets.

Waarom onderneem je in Geel?

Ik beperk me niet enkel tot Geel, maar aangezien ik hier ben opgegroeid zal het altijd een soort van terugval basis zijn voor mij. Het concept van Vintage, Pop-ups of een eerder excentrieke zelfexpressie (zonder dat mensen raar gaan opkijken) is ook meer eigen aan grootsteden, vandaar dat ik mij nu richt op Antwerpen.

Voor mij was Geel een goede leerschool, zonder meteen té ver uit mijn comfortzone te stappen. Vintage begint sinds kort ook terug meer aan te trekken, wat hand in hand gaat met een meer duurzame levensstijl, of dat hoop ik toch. Uiteindelijk zal Geel altijd een stukje blijven van wie ik ben, dus deel ik hier ook graag een stukje van mezelf uit. In de vorm van kleurrijke kledingstukken, weliswaar.

Heb je iemand waar je naar op kijkt?

Ik heb niet één specifiek rolmodel. Als het over waarden gaat bewonder ik Liza Koshy, voor haar sillyness en het doorbreken van het stereotype ‘meisje’ zijn. Anna Akana voor haar openheid, Lewis Howes voor zijn nieuwsgierigheid en Brene Brown voor het omarmen van kwetsbaarheid. Jennifer Lawrence is ook enorm authentiek off camera, dus die vermeld ik er ook even bij.

Een oude stagementor van mij – die Filmhuis Klappei al jaren overeind houdt – zei altijd: “Werken moet leuk zijn”. Daar probeer ik mij ook aan te houden. Er is niets cools aan jezelf kapot werken. Je hebt je (mentale) gezondheid nodig. Ik denk dat dat vooral voor zelfstandigen een erg gevaarlijke valkuil is.

Heb je alles alleen uitgezocht of waren er andere partijen waar je steun aan had?

Wat mij wel helpt en een hart onder de riem steekt, zijn babbeltjes met mensen die ook net gestart zijn.  Of tips van mensen die al wat langer bezig zijn, hulp van familie, een steunend woord van een vriend of vriendin, etc.  De kleine dingen.

Voor de maand augustus ben ik de jongens van Bar Gul dan weer erg dankbaar voor het ter beschikking stellen van hun lokaaltje.

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je tegenaan loopt?

Een zaak beginnen is iets erg persoonlijks, althans voor mij toch. Dus daar hoort een mooie en nodige dosis angst, schaamte, twijfel en onzekerheid bij. Maar als je echt iets wilt, ga je er uiteindelijk wel voor. Los daarvan: fysieke verkoop, social media, marketing, lokale promotie,… Ik heb nog wel wat te leren!

Nog laatste tips voor aspirant ondernemers?

Ik ben zeker en vast nog geen succesvoorbeeld. Maar als het gaat om die eerste stapjes; er is altijd enkel die ene, volgende stap. Meer is er niet.


Zit je zelf ook met goesting om te ondernemen maar kan je nog wat wat ondersteuning gebruiken? Schrijf je dan nu in voor BAAS xs | GEEL, een gratis week rond jongeren en ondernemerschap in samenwerking met Stad Geel, Thomas More, Jeugdhuis De Vonk en Startup 2240 en met steun van Provincie Antwerpen

 

Nog meer weten over Fresh Vintage?  

Lise opent binnenkort een eerste vestiging in Antwerpen

Rijnkaai 28, 2000 Antwerpen

World wide webFacebook  &  www.freshvintage.be

 

Fotocredits: Emiel Raeymaekers