Annabel (25) van Studio Lebanna over samenwerken en groeien

Annabel Goris (25) is een juwelenmaker onder haar eigen label Studio Lebanna. Ze startte op in Geel, woont momenteel in Antwerpen, en heeft bakken internationale ambities. In haar ontwerpen combineert ze verschillende materialen en technieken. Diverse werelden met elkaar verbinden, lijkt dan ook een rode draad in haar werk. We spraken met haar over starten, samenwerken en groeien.

 

Kun je iets meer vertellen over Studio Lebanna?

Met Studio Lebanna focus ik momenteel op speelse sieraden, vervaardigd door een combinatie van handarbeid en nieuwere technologieën, zoals lasercut. Ik ontwerp en maak ze zelf. De naam Lebanna is mijn eigen naam achterstevoren, omdat ik vind dat de focus op de sieraden moet liggen, en niet op de ontwerper. De vibe van de naam past ook bij de speelsheid van de sieraden.

Waarom ben je gaan ondernemen in Geel?

Ik woon sinds kort in Antwerpen, maar ben opgegroeid in Geel. Zo een relatief kleine stad heeft een andere mentaliteit dan een grootstad, wat me in positieve zin heeft gevormd. Alles is kleinschalig en persoonlijk, en dat vond ik heel prettige omstandigheden om in op te starten als ondernemer. Ik heb me op die manier echt kunnen ontwikkelen, en ben nu klaar om een volgende stap te zetten!

Heb je alles alleen gedaan, of zijn er organisaties die jou hebben geholpen bij je opstart?

Ik heb veel persoonlijk contact gehad met Broeikas. Zij hebben mij goed geholpen met veel praktische zaken en me echt bijgestaan bij de eerste stappen naar het zelfstandige statuut. Ik werd ook in contact gebracht met andere personen en organisaties die mij weer verder konden helpen, zoals HAVEN coöperatie. Daarnaast vond ik het ook heel fijn om steeds feedback te krijgen gedurende mijn opstarttraject, dat heeft mij erg geholpen om zelfzekerder te worden in wat ik wil doen!

Wie is een voorbeeld voor jou?

Dat is LRNC (Laurence Leenaert), een Belgische ontwerper die gevestigd is in Marrakech. Ik ben allereerst enorme fan van haar ontwerpen, en daarenboven onder de indruk van de stap die ze heeft gezet om naar het buitenland te verhuizen. Dit heeft gezorgd dat ze kan samenwerken met Marokkaanse ambachtslieden. De Afrikaanse invloeden zijn verwerkt in haar werk en resulteren in haar unieke stijl. Marrakech is natuurlijk ook de perfecte scenery voor fotomateriaal.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou momenteel?

Ik heb toch nog wel wat onzekerheden, bijvoorbeeld met betrekking tot financiering en het bereiken van mensen. Ik zou graag meer willen weten over boekhouding, en ook andere praktische zaken zoals het runnen van een webshop en goede branding. Daarnaast lijkt het me ook interessant om meer samenwerkingen aan te gaan!

Welke tips zou je geven aan andere beginnende ondernemers?

Praat met elkaar, luister naar anderen, leer van mensen in jouw vak, en vooral: versterk elkaar! Tijdens mijn opleiding zat ik in een hele fijne klas waar veel ruimte voor open communicatie, steun en feedback was. Naar mijn idee vrij uniek, omdat je best vaak hoort dat er veel concurrentie is onder kunststudenten. Mijn medestudenten hielpen elkaar waar mogelijk, wat erg fijn was. Op die manier werden vaak nieuwe projecten aan elkaar aangereikt, en werd er bovendien samengewerkt. Voor mijn afstudeerproject gebruikte ik bijvoorbeeld kleding van een modeontwerper die ik had leren kennen tijdens een tentoonstelling en werkte ik samen met 2 alumni studenten voor de keramieken objecten en de fotografie. Deze manier van werken trek ik nu ook door buiten de schoolse context, en ik merk dat dit goed werkt!

 


Zit je zelf ook met goesting om te ondernemen maar kan je nog wat wat ondersteuning gebruiken? Schrijf je dan nu in voor BAAS xs | GEEL, een gratis week rond jongeren en ondernemerschap in samenwerking met Stad Geel, Thomas More, Jeugdhuis De Vonk en Startup 2240 en met steun van Provincie Antwerpen

 

Nog meer weten over Studio Lebanna?  

Over Annabel Goris: ze won dit jaar een MI•Award2019

World wide web: Website & Instagram

 

Fotocredits: Emiel Raeymaekers