Bastiaan (24) van Bar Gul over samenwerken en lokale connecties

Bastiaan Quets (24) is – samen met Mathias Vanuytsel (21) en Wout Peeters (20) – oprichter van Bar Gul, een zomerbar in Geel. De bar is een onderdeel van een grotere werking, onder de noemer Blijven Plakken vzw. Met verschillende projecten zetten ze actief in op de buurt en bieden ze een nuttige oplossing voor leegstand in de stad Geel.

 

Kun je iets meer vertellen over de vzw?

Vzw – Blijven Plakken is een nieuwe organisatie in Geel die door middel van evenementen, urban activiteiten & tijdelijke invulling van stedenbouw mensen wil verenigen. Afgelopen zomer namen we intrek in een oude tekenschool die leegstond met een zomerbar, Bar Gul. De locatie was niet zo voor de hand liggend voor een horecagelegenheid. Met dit initiatief wilden we de wijk een stukje aantrekkelijker maken. Het heeft wat tijd en moeite gekost, maar uiteindelijk was het een geslaagd project.

Aankomende winter zullen we terug leegstand opvullen, dit keer met een winterbar in het centrum van Geel. Daarnaast organiseren we af en toe feesten of andere evenementen op bijzondere locaties (bijvoorbeeld in een vrachtschip wat overkomt van Antwerpen naar Geel). Je hoeft niet per se in een grootstad te zitten om zoiets op poten te zetten, het kan ook hier!

Waarom ben je gaan ondernemen in Geel?

Onze leefwereld verandert constant. Wij willen mee ons steentje bijdragen om onze stad te doen groeien. Ook kleinere steden zoals Geel hebben nood aan vernieuwing of kampen met dezelfde problemen als grootsteden, zoals bijvoorbeeld leegstand en (leef)ruimte. Met onze vzw willen we daarop inzetten.

Zijn er organisaties die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de opstart van jouw project?

Broeikas – het ondernemersproject van Jeugdhuis De Vonk – heeft ons veel geholpen op praktisch vlak, zoals bij het uitwerken van een financieel plan en het effectieve opzetten van de vzw. Via Broeikas kwamen we ook in contact met specialisten die ons weer verder konden helpen, bijvoorbeeld HAVEN Coöperatie.

Daarnaast ben ik zelf ook lid geweest van het Jeugdhuis, waarbinnen ik altijd werd gestimuleerd om dingen te organiseren. Dat heeft wel als een soort katalysator gewerkt om nu zelf aan de slag te gaan met mijn eigen project.

Wie of wat inspireert jou?

Ik vind DOK in Gent een heel fijn project en neem daar graag een voorbeeld aan. Dat project creëert een fijne atmosfeer in de stad, omdat het op een toffe manier inzet op omgaan met de ruimte. Het geeft burgers de mogelijkheid om zelf dingen te organiseren, zoals een barbecue of feestje op een bijzondere plek. DOK heeft hierin het voortouw genomen, en nu vinden inwoners het vanzelfsprekend om op die manier gezamenlijk evenementen of bijeenkomsten te organiseren.

Dat is wat wij ook nastreven: mensen verbinden, en een plek die anders niet gebruikt zou worden een nuttige invulling geven. En ook belangrijk: het hoeft niet direct veel geld te kosten, maar kan ook op een DIY-manier tot stand komen. Zolang het maar tof is voor de gebruiker!

Welke uitdagingen liggen er nu voor jou?

De juiste mensen vinden die geloven in ons project. In een kleine stad kost het soms wat meer moeite om iets van de grond te krijgen. Maar wij blijven aan de weg timmeren!
Daarnaast ook enkele praktische zaken, zoals voldoende financiële zekerheid opbouwen, zodat je er zelf nog iets aan over houdt. Een goede financiële – en marktanalyse staan dus op onze todo-lijst.

Heb je nog een tip voor andere beginnende ondernemers?

Het allerbelangrijkste: gewoon doen! Ga ervoor, ook al heb je van te voren misschien geen perfect uitgewerkt plan. En ook: volhouden. Het is niet altijd simpel, en soms kan het zelfs tegenzitten. Maar ook bij tegenslag moet je blijven proberen. Al doende leer je namelijk het meest!
Tijdens ons traject heb ik ook geleerd dat samenwerken met veel verschillende mensen dingen in stroomversnelling kan zetten. Je hoeft niet alles zelf te doen, je mag best hulp vragen! Zet in op lokale partners, en zie wat dat teweeg brengt.

 


Zit je zelf ook met goesting om te ondernemen maar kan je nog wat wat ondersteuning gebruiken? Schrijf je dan nu in voor BAAS xs | GEEL, een gratis week rond jongeren en ondernemerschap in samenwerking met Stad Geel, Thomas More, Jeugdhuis De Vonk en Startup 2240 en met steun van Provincie Antwerpen

 

Nog meer weten over Bar Gul en vzw Blijven Plakken?  

Over Broeikas: lees hier wat Broeikas betekende voor vzw Blijven Plakken en enkele andere ondernemingsprojecten.

World wide web: Facebook Bar Gul & Facebook vzw Blijven Plakken

 

Fotocredits: Emiel Raeymaekers