Lorenz (22) van Housepooling over kansen grijpen en werken vanuit je passie

Lorenz Cleymans (22), pas afgestudeerd in Toegepaste Informatica, zit niet stil. Tijdens zijn studies startte hij zijn eigen onderneming. Momenteel timmert hij naarstig verder aan zijn project Housepooling: een platform dat werknemers in staat stelt om bij elkaar thuis te werken.

 

Hoe is jouw ondernemingsproject tot stand gekomen?

Housepooling is eigenlijk gestart als schoolproject. Tijdens mijn studie aan Thomas More kreeg ik de kans om deel te nemen aan de wedstrijd ‘Nacht van de Ondernemende Student’. Het thema was: ‘Hoe ontzorg ik mijn werknemers?’ Met een team van 6 studenten hebben we toen het concept van Housepooling bedacht, en de wedstrijd ook gewonnen. Housepooling is een platform dat werknemers bij elkaar thuis laat werken in informele setting, in plaats van dagelijks te moeten pendelen tussen woonplaats en vaste werkplaats. We faciliteren dit via een online portaal, en willen op den duur ook een mobiele applicatie ontwikkelen.

Destijds was het een schoolproject, maar ik geloof echt in het concept en ik ben nu dan ook bezig het verder uit te werken. We hebben nog redelijk wat kwesties te tackelen, maar ons businessmodel krijgt stukje bij beetje echt vorm!

 

Hoe kwam je op dit idee?

We vertrokken vanuit een actueel maatschappelijk probleem, namelijk de dagelijkse lange files, en willen met Housepooling bijdragen aan een oplossing. Daarnaast willen we mensen ook bewust maken van de voordelen van gezamenlijk werken. Mijn businesspartner en ik werken zelf ook veel thuis, de ene keer bij mij, de andere keer bij hem. We hoeven ons dan niet per se te verplaatsen naar een grote stad, zijn flexibel en kunnen snel schakelen.

 

Zijn er organisaties die jou hebben geholpen bij de opstart van jouw onderneming?

Vanuit ICE cube (het business departement van Thomas More) heb ik veel ondersteuning gekregen op het vlak van nieuwe contacten, netwerken en doorverwijzingen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn huidige businesspartner leren kennen.
Daarnaast heb ik handige tips gekregen van het bedrijf dat mee de wedstrijd organiseerde (Van Roey Automation). Vanuit hun ruime praktijkervaring hebben zij me eigenlijk doen inzien dat ik het niet allemaal alleen hoef te doen, maar dat het loont om met andere mensen samen te werken, zeker als iedereen andere vaardigheden heeft en elkaar op die manier kan aanvullen.

 

Wie of wat is een voorbeeld voor jou?

Ik heb niet echt een specifiek persoon als voorbeeld, ik vind niet dat je in iemand zijn voetsporen hoeft te treden. Wie ik wel echt bewonder, zijn mensen die puur hun droom achtervolgen en daarbij niet alleen maar hun eigenbelang nastreven. Het is belangrijk dat je het beste uit je leven haalt, en als je daarbij de wereld ook nog een stukje vooruit helpt, verdient dat best wat waardering.


Welke persoonlijke uitdagingen liggen er voor jou?

Momenteel is dat mijn fulltime job combineren met ondernemen. Na mijn reguliere werkuren – dus in mijn vrije tijd – werk ik nog verder aan mijn startup. Daar kruipt veel energie en moeite in, maar ik krijg er ook veel voor terug. Voor mij voelt het niet echt als werken, omdat ik het vanuit een grote passie doe. Dat ik met mijn onderneming bij kan dragen aan de oplossing van een maatschappelijk probleem, daar haal ik veel voldoening uit.

 

Heb je nog een tip voor andere beginnende ondernemers?

Neem elke kans die je kan nemen, ook al vind je iets misschien best spannend om te doen. Zie elke opportuniteit als een kans om ervaring op te doen. Zeg zoveel mogelijk ja! En wanneer er een keer iets mis gaat, laat het dan een leermoment zijn om het een volgende keer anders aan te pakken!

 

___________________________________________________________________

Zit je zelf ook met goesting om te ondernemen maar kan je nog wat wat ondersteuning gebruiken? Schrijf je dan nu in voor BAAS xs | GEEL, een gratis week rond jongeren en ondernemerschap in samenwerking met Stad Geel, Thomas More, Jeugdhuis De Vonk en Startup 2240 en met steun van Provincie Antwerpen.

 

Nog meer weten over Housepooling?  

Over het begin: Lees hier meer over ‘de Nacht van de Ondernemende Student’ en ICE-cube van Thomas More.

World wide webFacebook

 

Fotocredits: Emiel Raeymaekers