Jochen (27) blaast met Karakters oude klassiekers nieuw leven in.

Dat dromen uitkomen. Vraag maar aan Jochen De Vos. Anderhalf jaar na het oprichten van zijn literair platform Karakters, lanceert hij nu met terechte trots zijn eigen boekenserie. Samen met Uitgeverij Vrijdag haalt hij ondergesneeuwde klassiekers van onder het stof en blaast hij ze nieuw leven in. Onder het motto, ‘waarom het warm water heruitvinden?’, geven ze jaarlijks drie boeken uit. Onze cadeautip voor de feestdagen? Je raadt het goed: een boekenabonnement bij Karakters. Want dromen die uitkomen, da’s het schoonste wat er is. 

Jullie hebben groot nieuws. Vertel? 

Heel groot nieuws. Met Karakters hebben we deze week onze eigen boekenserie gelanceerd! Per jaar gaan we, in samenwerking met Uitgeverij Vrijdag, drie werken uit de wereldliteratuur (opnieuw) uitgeven. 

Wat is Karakters exact? 

Karakters is een literair platform dat bestaat sinds mei vorig jaar. Met het platform proberen we dagelijks mensen te enthousiasmeren over literatuur door oordeelvrije artikels te schrijven en alles te laten draaien om duiding in plaats van kritiek. Je vindt op onze website dus geen recensies over boeken, maar wel interviews met (inter)nationale auteurs als Philippe Claudel, Yves Petry en Adriaan van Dis, schrijversportretten over onder anderen Jeroen Brouwers, leestips en exclusieve voorpublicaties uit de literaire bestsellers van morgen.

Met Karakters hebben we de ambitie om de online zichtbaarheid van het boek te vergroten, het boekenvak op bepaalde vlakken te vernieuwen en om mensen meer in aanraking te laten komen met literatuur. Toch zijn we zeker geen sensibiliseringscampagne. We willen informeren, enthousiasmeren en willen graag een gids zijn die lezers door het literaire landschap begeleidt.

Vanwaar het idee voor deze boekenserie?

Als lezer verbaas ik me al jaren over de beperkte beschikbaarheid van literatuur. Zeker wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld de muziek- of filmwereld. De meeste boeken die ik zelf wil lezen, zijn al jaren niet meer in druk. De oplossing lag toen voor de hand: dan moeten we ze maar zelf uitgeven!

Ik speel al vanaf de lancering van Karakters met het idee om zelf boeken uit te geven. Maar dan meer als verre toekomstdroom, want om dit te doen moet je de juiste mensen vinden om mee samen te werken. Toen ik die mensen – waaronder Uitgeverij Vrijdag –  een paar maanden geleden tegenkwam, vielen plots alle puzzelstukjes in elkaar en ging het opeens heel snel.

Stel, ik word abonnee. Wat kan ik dan verwachten? 

Met Karakters gaan we per jaar drie ondergesneeuwde klassiekers of andere literaire werken opnieuw uitgeven. Het zijn werken uit de wereldliteratuur die al jaren niet meer beschikbaar zijn in de boekhandel, maar het wat ons betreft wel moeten zijn. Het eerste boek dat we gaan uitgeven is bijvoorbeeld De poort van de Japanse auteur Natsume Soseki in een nieuwe vertaling van Murakami-vertaler Luk Van Haute. In ons taalgebied een redelijk onbekende naam, maar een grootheid in Japan, waar zijn beeltenis bijvoorbeeld jarenlang afgebeeld stond op een bankbiljet.

Wat is de hoop voor 2020? 

In de eerste plaats hopen we dat zoveel mogelijk mensen onze boeken willen lezen of een abonnement afsluiten. De opbrengsten daarvan kunnen we dan meteen doorinvesteren in onze organisatie. Met Karakters zijn we namelijk stiekem ook al bezig met andere toekomstplannen die mensen kunnen aansporen om meer boeken te lezen. Zo willen we heel graag literaire evenementen gaan organiseren in Antwerpen en dromen we ook al van een pop-up Karakters Café. 

Heb je tips voor andere jonge ondernemers? 

Neem in de eerste plaats voldoende tijd om je idee te laten groeien en je geduld niet te verliezen. Het idee om Karakters op te richten bestaat al een jaar of vier, vijf in mijn hoofd. Maar nog belangrijker is het om met heel veel mensen over je idee te praten, naar hun eigen verhalen te luisteren en je te omringen met de juiste mensen. 

 


Zit je zelf ook met goesting om te ondernemen maar kan je nog wat wat ondersteuning gebruiken? Je kan altijd een afspraak bij ons maken en langskomen voor een BAAS BABBEL. We helpen je graag verder op weg!

Meer weten over Karakters? 

Abonnee worden doe je hier.

Wereld wijde web: Facebook, Instagram & website