Sam (28) en Ben (31) over Castle Critical: games als lijm in de zorgsector

Sinds de BAAS-trajecten van 2019 op een spectaculaire manier werden afgesloten met onze slotpitch kunnen we terugblikken op een vruchtbaar jaar! Enkele BAAS’ers kwamen prominent op de voorgrond in de Antwerpse start-up community én we zagen enkele trends ontwikkelen. Sustainability en circulariteit zetten eindelijk consistent voet aan wal in België, maar ook gaming kwam dit jaar eindelijk tot bij de grote massa. 

Ben (31) is samen met zijn broer Sam (28) oprichter van Castle Critical. Het ‘duo’ is één van de twintig BAAS-ideeën dat in onze ogen een gigantische groei heeft doorgemaakt. Ze zijn het jaar gestart in een pril-idee traject, waar ze de intentie hadden om hun kleine droom uit te werken. Niet veel later is alles naar eigen zeggen veranderd. Inmiddels is er een VZW opgericht en groeit hun netwerk aan een ongezien tempo.

Castle Critical is een organisatie die games wil inzetten in de brede zorgsector. Games zegt u? Ben en zijn collega’s gebruiken onder andere een bordspel, zoals het voorname Dungeons and Dragons, als een medium om in contact te komen met patiënten. Het uiteindelijke doel is om een verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Als je weet dat een spel tussen de 2 en 6 uur kan duren, dan vliegt de dag letterlijk voorbij! 

De eerste vrijwilligers melden zich reeds aan, wat ook nodig is gezien de grote vraag. Elke derde woensdag van de maand worden er al spellen gespeeld met kinderen tussen de 8 en 16 jaar in het UZA in Wilrijk. Andere zorginstellingen trekken nu al aan de mouwen van de gamers om hun patiënten onder te dompelen in de fantasiewereld. 

In oktober 2019 kwam er ook al de eerste prijs. Tijdens een pitch avond bij Awesome Antwerp, een organisatie die €1000 veil heeft voor de beste pitch, ging Sam samen met zijn broer Ben meteen naar huis met de hoofdvogel! Groter dromen doet Sam ook, maar voorzichtig. Voor 2020 ziet Castle Critical zichzelf graag uitbreiden naar revalidatiecentra en rusthuizen om op die manier zo veel mogelijk leeftijdscategorieën aan te spreken. In een ideaal scenario is er op elke locatie dan ook één ‘spelmeester’. Gamers, meld u aan!