Coach eens een starter uit het buitenland

Benjamin Eysermans (29) is mede-oprichter van Bao Living en stelt zich kandidaat om via het programma van Erasmus voor jonge ondernemers een (aspirant-)starter te coachen. “We ontwerpen systemen die de woningbouw betaalbaarder en duurzamer maken. Het is altijd waardevol om daar nieuwe perspectieven op te krijgen.”

Voor wie nog nooit van Bao Living gehoord heeft: leg eens uit wat jullie doen?

Benjamin: “Vijf jaar geleden ben ik samen met mijn vennoot Axel het bedrijf Bao Living gestart. We studeerden toen nog aan de Antwerp Management School en moesten nadenken over wat voor bedrijf we zouden willen starten. We waren het er snel over eens dat ons bedrijf een positieve impact moest hebben op de samenleving en zijn dan gaan kijken naar enkele grote maatschappelijke problemen. We vonden er drie waarmee we aan de slag wilden: urbanisatie (globaal gezien trekken de komende 30 jaar zo’n 2,5 miljard mensen van het platteland naar de steden, en die hebben liefst allemaal een betaalbaar en duurzaam dak boven hun hoofd), de stijgende bouwkost (bouwen is de laatste jaren veel duurder geworden) en de ecologische impact van de bouwsector (van alle sectoren heeft de bouwsector de grootste negatieve bijdrage aan het klimaat).”

“We vonden dus verschillende problemen met als rode draad ‘den bouw’ en zijn dan beginnen nadenken over wat wij daaraan konden doen. We hebben onszelf toen als doel gesteld om producten te ontwikkelen die residentieel bouwen goedkoper en duurzamer zouden maken.”

Waarom willen jullie een jonge ondernemer uit het buitenland ontvangen en coachen? Wat hopen jullie daaruit te halen voor Bao Living of voor jullie zelf?

“Het gebeurt heel vaak dat bedrijven mensen aanwerven die lijken op de profielen die er al aan de slag zijn. Vanaf dag één proberen we bij Bao Living vooral om niét in die val te trappen. Als bedrijf zie je zo maar één perfectief, en dat is volgens ons een inherente zwakte. Mochten wij dat doen, dan zouden we enkel hoogopgeleide, witte Belgische mannen aanwerven, en dat zou gewoonweg dom zijn. Door voldoende diversiteit in het team te brengen, krijgen we nieuwe inzichten, en dat is net enorm verrijkend.”

“Omdat we nu al mensen met verschillende achtergronden in het team hebben zitten, worden we bijvoorbeeld verplicht om Engels te spreken en ook om alles in het Engels te documenteren. We moeten uit onze comfortzone te treden, maar dat heeft als voordeel dat we eigenlijk veel beter voorbereid zijn om als bedrijf internationaal te groeien.”

“Maar ook op persoonlijk vlak is die diversiteit verrijkend. Tijdens de middagpauze spreken we niet over wat er in de serie Thuis gebeurt, maar ontdekken we regelmatig dingen over elkaars cultuur. Zo heb ik pas geleerd dat het in Indië verboden is om het geslacht van een ongeboren kind te kennen, terwijl dat hier de normaalste zaak van de wereld is.”

Is er een belangrijke les die jij van een meer ervaren ondernemer hebt geleerd?

“Oneindig veel. Wat mij op mijn achttiende triggerde om geïnteresseerd te raken in ondernemerschap, was de biografie van Richard Branson, de oprichter van Virgin. De boodschap van dat boek is dat zakendoen en een positieve impact hebben op de medemens perfect complementair kunnen zijn. Ik vond dat zo inspirerende dat ik me er sindsdien helemaal in verdiept heb. Een ander voorbeeld dat daar ook op voortbouwt is Elon Musk. Hij bouwt gigantisch coole shit, en daar zit ook een heel logische, beredeneerde missie achter. Dat proberen we bij Bao Living ook te doen.”

Welke les zou je zelf aan jonge starters willen meegeven?

“Dat je verliefd moet worden op een probleem en niet op een product. Toen Axel en ik afstudeerden schreven we een thesis over het bouwen van woningen in containers, maar dat idee hebben we na zes maanden de vuilnisbak in gekegeld omdat dat niet goed genoeg was en niet klopte met wat we wilden bereiken. We zijn toen gewoon aan een ander product beginnen werken. Dus: als je een bedrijf start, denk dan niet aan wat je gaat doen, maar denk aan welk probleem je wil oplossen.”

“Als je een bedrijf start vanuit een egocentrische motivatie, gewoon om op korte tijd rijk te worden, doe dan alsjeblieft iets anders. Als dat je insteek is, ga je nooit de drive vinden om door moeilijke momenten te komen, want geld motiveert wel, maar niet genoeg. Je moet een andere, intrinsieke motivatie vinden die je door moeilijke momenten trekt. En die moeilijke momenten ga je hoe dan ook hebben. Probeer jezelf dus te stimuleren vanuit een positieve, intrinsieke motivatie. Daarmee geraak je sowieso het verst.”

Meer weten over Bao Living? Check dan zeker hun website, LinkedIn, Facebook of Instagram.

Erasmus voor jonge ondernemers is een grensoverschrijdend uitwisselingsprogramma dat startende en meer ervaren ondernemers verbindt. Als ervaren ondernemer krijg je de kans om een starter uit het buitenland onder je vleugels te nemen, te profiteren van nieuwe perspectieven op je bedrijf, samen te werken met buitenlandse partners en over nieuwe markten te leren.

Run je zelf een succesvol bedrijf en sta je open voor nieuwe, frisse ideeën? Zin om net als Benjamin een startende ondernemer uit het buitenland in huis halen en coachen? Contacteer voor bijkomende informatie Tanya, je contactpersoon bij Kavka, via tanya@kavka.be.

Helemaal verkocht en klaar om een jonge ondernemer te ontvangen in je bedrijf? Stel je dan meteen kandidaat via het onderstaand formulier.