INTERVIEW | Jim Nkolo van Start it @KBC

Sinds begin dit jaar is Jim Nkolo community manager bij Start it @KBC en daarmee hét aanspreekpunt voor startups in de hub in Antwerpen. Met 15 jaar ervaring bij KBC als relatiebeheerder voor ondernemers, heeft Jim al een groot aantal startups zien ontwikkelen en groeien. We gingen met hem in gesprek over het ontwikkelen van een idee tot ondernemingsplan en over de juiste tools om ondernemers op weg te helpen.

Wat heeft Start it @KBC te bieden aan jonge ondernemers?

“Start it @KBC biedt sinds 2014 een platform en community voor startups. Het is onze missie om als accelerator via dit platform onze stakeholders met elkaar te verbinden en zo te laten groeien. Twee keer per jaar bieden we een traject aan, waarin 65 startups worden geselecteerd en begeleid, verspreid over de verschillende hubs in Vlaanderen en Brussel. Na het traject blijft elke startup onderdeel van onze groeiende community.

We geloven dat, naast het bieden van praktische tips, het ook van groot belang is om te kijken naar het totaalpakket van een startup. Vele jonge ondernemers beseffen niet wat er allemaal komt kijken bij het starten van een onderneming. Door elke startup een spiegel voor te houden, geven we hen een reality check. Hierdoor leer je als ondernemer te reflecteren op je eigen ontwikkelingen en kun je uiteindelijk met succes starten en op een gezonde manier doorgroeien.’’

Het traject van Start It @KBC start met een pitch moment. Welke tips geeft je mee aan jonge ondernemers, om je idee zo goed mogelijk te presenteren?

“We merken vaak dat er mensen bij ons aankloppen die al een heel goed product hebben ontwikkeld. Ze weten echter nog niet hoe ze dat product op de juiste manier kunnen vermarkten. De belangrijkste tip die we hen meegeven is: stand out! Je kunt jouw pitch aantrekkelijker maken, door je verhaal een persoonlijke touch te geven. Probeer de jury vanaf het eerste moment aan te spreken, door bijvoorbeeld met een vraagstelling te werken. Ook al bezit je nog niet de commerciële flair om je product te verkopen, het contact met de jury en jouw persoonlijke verhaal kunnen ervoor zorgen dat je al een goede eerste indruk kunt maken met jouw pitch.’’

Hoe begeleidt je een ondernemer vervolgens bij het vormgeven van een idee?

“Het is heel belangrijk om als beginnende ondernemer met de juiste mindset te starten. Je hebt misschien vanaf het begin al een concreet idee voor ogen, maar om dat idee echter zo goed mogelijk te ontwikkelen, moet je er wel voor openstaan om je idee soms aan te passen of los te laten. Je idee kan nog sterker worden, wanneer je je laat inspireren door de community en experten waarmee je in aanraking komt.

Tijdens het traject van Start it @KBC, wordt elke startup persoonlijk begeleid. We starten vanuit het idee van de ondernemer, waarna we dat idee samen gaan vormgeven. Dit doen we door hen te verbinden met de juiste partners uit ons netwerk. Na een jaar dit traject mee te volgen, hebben zij voldoende connecties gelegd binnen het programma en kunnen zij zelf aan de slag.’’

Zie je startups vaak veranderen van idee tijdens het traject?

“We hebben het afgelopen jaar vooral veel creatieve oplossingen gezien van startups die hun business model hebben moeten aanpassen vanwege de corona crisis. Zo transformeerde veel startups hun product of service naar een online platform, wat in vele gevallen een positief effect heeft gehad. Ook zijn er interessante samenwerking ontstaan tussen verschillende ondernemers om elkaar te versterken. Het is goed om te zien dat veel startups de mindset hebben ontwikkeld om flexibel en wendbaar te zijn in deze onzekere tijden.’’

Wat zijn de essentiële tools die je zou aanraden aan beginnende ondernemers?

“We begeleiden onze startup aan de hand van de OKR (Objectives & Key Results) tool. Door middel van deze tool kunnen we van maand tot maand de ontwikkelingen en groei van elke startup volgen. Door de OKR tool vanaf het begin te implementeren in een startup, wordt het onderdeel van de cultuur en draagt het bij aan de structuur en ontwikkeling van de startup. Ter ondersteuning organiseren we elke maand een OKR meeting met de startups van onze hub, om zo ook van elkaar te leren en ervaring uit te wisselen.’’

Start it @KBC zal binnenkort te gast zijn bij een van de sessies van BAAS. Tijdens die sessie zullen ze ingaan op de principes van Design Thinking en de Pimento map. Meer informatie over Start it @KBC vind je op www.startit.be